Aile konutu şerhi nasıl konulur? hakkında detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, sizler de aile konu şerhi konusunda merak ettiğini her şeye ulaşabilirsiniz. Genel olarak baktığımızda eşler arasında oturulan evle ilgili boşanma esnasında birtakım anlaşmazlıkların ortaya çıktığı çok sık görülür. Çünkü eşlerin birbirinden habersiz sahip oldukları ortak konutu satacak olmaları her iki taraf açısından tedirgin edici bir durumdur. Bu nedenle medeni kanun eşlerin sahip oldukları ortak konuta “aile konutu şerhi” koyan sistemi getirmiştir. Peki, aile konutu şerhi nedir? öncelikle buna açıklık getirelim.
Aile Konutu Şerhi Nedir?
Aile konutu şerhi, en kısa tanımıyla tapu senedi kendi üzerine olmayan eşe verilen hak olarak karşımıza çıkar. Tabi herhangi bir konuta tapu kayıtlarında aile konutu şerhi konulması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Medeni kanun tanımında belirtildiği üzere ailenin yaşan sürdüğü bir konut için aile şerhi konması mümkündür. Ayrıca bu şerhin mahkeme kararı ile konulmasında herhangi bir sakınca yoktur. 2011 yılına kadar mahkeme kararı ile konulan aile konutu şerhi, 10. dairenin 23.06.2011 tarih ve 2010/11873 E. sayılı kararı sonrasında idari işlem aracılıyla da konulabilir hale gelmiştir.Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?
Aile konutu şerhi için öncelikle bazı belgelerin tamamlanması gerekir. Bu belgeler arasında;- Mahalle Muhtarından Alınan Aile Konutu Belgesi
- Evlilik Cüzdanı
Aile konutu şerhi, en kısa tanımıyla tapu senedi kendi üzerine olmayan eşe verilen hak olarak karşımıza çıkar.