Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur

12 Kasım 2020
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur
Aile konutu şerhi nasıl konulur? hakkında detaylı bilgiler vereceğimiz bu yazımızda, sizler de aile konu şerhi konusunda merak ettiğini her şeye ulaşabilirsiniz. Genel olarak baktığımızda eşler arasında oturulan evle ilgili boşanma esnasında birtakım anlaşmazlıkların ortaya çıktığı çok sık görülür. Çünkü eşlerin birbirinden habersiz sahip oldukları ortak konutu satacak olmaları her iki taraf açısından tedirgin edici bir durumdur. Bu nedenle medeni kanun eşlerin sahip oldukları ortak konuta “aile konutu şerhi” koyan sistemi getirmiştir. Peki, aile konutu şerhi nedir? öncelikle buna açıklık getirelim.

Aile Konutu Şerhi Nedir? 

  Aile konutu şerhi, en kısa tanımıyla tapu senedi kendi üzerine olmayan eşe verilen hak olarak karşımıza çıkar. Tabi herhangi bir konuta tapu kayıtlarında aile konutu şerhi konulması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Medeni kanun tanımında belirtildiği üzere ailenin yaşan sürdüğü bir konut için aile şerhi konması mümkündür. Ayrıca bu şerhin mahkeme kararı ile konulmasında herhangi bir sakınca yoktur. 2011 yılına kadar mahkeme kararı ile konulan aile konutu şerhi, 10. dairenin 23.06.2011 tarih ve 2010/11873 E. sayılı kararı sonrasında idari işlem aracılıyla da konulabilir hale gelmiştir.  

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur? 

  Aile konutu şerhi için öncelikle bazı belgelerin tamamlanması gerekir. Bu belgeler arasında;  
  • Mahalle Muhtarından Alınan Aile Konutu Belgesi
  • Evlilik Cüzdanı
  yer alır. Şerh konması için ilk olarak konutun yer aldığı mahalledeki muhtara başvurulur. Daha sonra muhtardan alınan belge ve evlilik cüzdanı ile tapu dairesine gidilir. Bunun ardından ise Tapu Sicil Müdürü’ne başvuru yapılır ve bu şekilde aile konutu şerhi konması mümkün olur.   Aile konutu şerhi konması sırasında yapılan işlemlerde tapu senedi üstüne olan eşin rızası arınmaz. Eşlerden herhangi biri kendi imkanları ile önce muhtara daha sonra ise evlilik cüzdanını alarak Tapı dairesine gidebilir ve bu şerhi koydurabilir. Ayrıca şerh konulmasının ardından tapu senedi üstüne olan eş, kendi başına tapu dairesine giderek bu şerhi kaldıramaz. Bunun yanında evin kiralık olması halinde tek başına kira sözleşmesini feshetme hakkı yoktur. Evin kendi üzerine olması halinde dahi başka bir kişiye evi satamaz.   Aile konutu şerhinin etkisi boşanma ya da ölüm gibi durumlarda ortadan kalkar. Yan şerhi koyduran eş hayatta olduğu durumlarda şerh hiçbir şekilde kendiliğinde kalkmaz. Aile konutu şerhinin amacı aile birliğini koruma ve ortak menfaatlerin sağlanmasına yardımcı olmaktır. Eşlerin keyfi uygulamaları için aile şerhi konutu iyi niyetin kötüye kullanılmasının önüne geçer. Aile birliği ve karşılıklı menfaatlerin korunması içinse Medeni Kanun’da böyle bir değişiklik yapılmasına karar verilmiştir. Bu şekilde her iki eşin de ortak mal sayılan konut üzerinde tek başlarına hak iddia etmelerinin önüne geçilmiştir.  
Aile konutu şerhi, en kısa tanımıyla tapu senedi kendi üzerine olmayan eşe verilen hak olarak karşımıza çıkar.
 
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Saklı Pay Nedir
Sonraki makale
Sözlü Vasiyetname

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Miras Payının Devri

12 Nisan 2019

Ölmeden Reddi Miras Nasıl Yapılır

10 Temmuz 2020

Dolandırıcılık ve Nitelikli Dolandırıcılık Suçları Kapsamı

17 Temmuz 2021

Ortak Velayet Nedir?

4 Ağustos 2022

Saklı Pay Oranları

19 Mart 2019

MİRASTAN İSKAT NEDİR

25 Aralık 2020

Gaiplik Kararı

1 Ocak 2019

Yasalara Uygun Vasiyetname Hazırlama

30 Kasım 2018

Ortak Miras Nedir

3 Ekim 2018

Veraset Sistemi

6 Kasım 2018

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Muris Ne Demek

      10 Ocak 2019
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Ortak Velayet Nedir?

      4 Ağustos 2022
    • Tapu İptal Davası

      4 Temmuz 2022
    • Malpraktis Nedir?

      4 Haziran 2022
    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı