Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

İddet Süresi Nedir

24 Eylül 2021
İddet Süresi Nedir
Evli çiftlerin boşanma kararı alarak, evliliklerini sonlandırılmasının ardından verilen süreye iddet süresi denmektedir. İddet süresi ile beraber kadının boşanmasının ardından 300 gün süre ile evlenemeyeceğine karar verilir. Medeni Kanun’da bu sürenin olmasının belli nedenleri bulunmaktadır. İddet, kelime anlamı olarak bekleme anlamına gelmektedir. Boşanma kararı netleştikten sonra kadının, 300 gün süre içinde bir başkası ile evlenmesi yasaktır.
İddet süresinin konulmasının başındaki temel nedenlerden bir tanesi, kadının hamilelik şüphesidir. Bu şüphe temelinde, eğer kadın hamile ise bebeğin korunması sağlanmaktadır. Bu sayede de iddet süresinin içinde dünyaya gelen çocuk, boşanılan eşin nüfusuna kaydedilir. Ancak çocuğun bu süre içerisinde yani iddet müddeti içerisinde doğması, esas kuraldır. İddet sürecinin ne kadar olduğu ve bu sürecin temel dinamikleri Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenmektedir.

Türk Medeni Kanunu İddet Süresi Maddeleri İddet Süresi Nasıl Kaldırılır? İddet Süresi Hesaplama ve Hukuki Sıkıntılar 


Türk Medeni Kanunu İddet Süresi Maddeleri 


Günümüz koşullarında iddet süreci söz konusu olduğunda karşımıza Türk Medeni Kanunu bünyesinde ye alan yasalar çıkmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun 132.maddesinde yer alan iddet süresi ve korunması aşağıdaki cümleler ile açıklanmaktadır.

  • “Evlilik sona ermişse kadın evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün içinde evlenemez.”
  • “Doğurmak ile birlikte süre biter.”
  • “Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbirleri ile evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”

Erkek için Türk Medeni Kanunu’nda bekleme süresi yoktur. Bu yasa kadının ve çocuğun korunması için esastır. Boşanmanın ardından gelen, kadın için bekleme süresi olarak da geçmektedir. Hamileliğin 300 günlük süre içinde ortaya çıkması, bebeğin doğması gibi durumlar göz önüne alınarak, bu yasa ve süre konulmuştur. Boşanmadan sonra yeniden evlenmek için de iddet süresi yani 300 günlük süre, geçerli olmaktadır.

İlgili Link: Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır

İddet Süresi Nasıl Kaldırılır? 


Kadınlar iddet süresinin kaldırılıp, kaldırılamayacağını merak etmektedir. İddet süresinin açılacak dava ile kaldırılması mümkündür. Bunun için Aile Mahkemesi’ne başvurulması gerekmektedir. İddet süresi; Aile Mahkemesi’ne iddet süresi kaldırma talebinde bulunulması, davanın görülmesi ve sonuçlanması ile son bulur. Bu dava sürecinde mahkeme kadının hamile olup olmadığını kanıtlanmasını ister.
Kanıt için kadının gebelik testinin negatif sonucu için hastaneye sevki sağlanır. Hastaneden gelecek “hamile değildir” yani negatif sonucunun alınmasının ardından mahkeme, davayı kabul eder. Ardından dava görülerek sürecin devamı sağlanır. Tüm yasal sürecin tamamlanmasının ardından da mahkemenin kabul ettiği dava sonlanır. Bu şekilde gebe olmayan kadının, iddet süresi kaldırılmış olur.

İlgili Link: Miras İntikali Nedir Nasıl Yapılır

İddet Süresi Hesaplama ve Hukuki Sıkıntılar  


İddet süresinin hesaplanması için boşanmanın alındığı kesin tarih baz alınması en sağlıklı yoldur. Bu tarih net olarak biliniyorsa üzerine 300 gün konularak, süre bitimi hesaplanabilir. 300 günlük süre 10 aya denk gelmektedir. Ancak ay üzerinden hesap yapılması, yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.
Evli kalınan süre zarfında doğan çocuğun babası koca olmaktadır. Yine Medeni Kanunu’na göre boşanmanın ardından gelen 300 günlük iddet süresi ardından dünyaya gelen çocuğun babası da eski kocadır. Dünyaya gelen çocukla ilgili bu duruma karşılık bir durum söz konusuysa hukuki sorunlar çıkmaktadır. Hukuki sıkıntılar ancak, hukuki varsayımların çürütülmesi üzerine dava ile çözümlenebilir.

Evli çiftlerin boşanma kararı alarak, evliliklerini sonlandırılmasının ardından verilen süreye iddet süresi denmektedir. İddet süresi ile beraber kadının boşanmasının ardından 300 gün süre ile evlenemeyeceğine karar verilir.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Miras İşlemlerinizi Takip Ederken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Sonraki makale
Kıyas Nedir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Reddi Miras Süresi

15 Ağustos 2019

Miras Paylaşımında Anlaşmazlık

11 Ekim 2018

Muayen Mal Vasiyeti

18 Aralık 2018

Miras Paylaşım Oranları

21 Ağustos 2019

Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası Nedir

15 Nisan 2021

Nikahsız Eşin Miras Hakkı

29 Mart 2019

Miras Hukukuna Göre Gaiplik

13 Mart 2019

Vasiyet Nedir

17 Eylül 2019

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur

12 Kasım 2020

Gaiplik Süresi

3 Temmuz 2020

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

      12 Ekim 2018
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022
    • Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

      15 Aralık 2021
    • Kıyas Nedir

      17 Kasım 2021
    • İddet Süresi Nedir

      24 Eylül 2021

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı