Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

İntifa Hakkı Nedir?

3 Şubat 2021
İntifa Hakkı Nedir?
Ayni haklar arasında değerlendirilen intifa hakkı bir eşya ya da malvarlığından elde edilebilecek bütün yararları kapsamaktadır. Bu hak devredilemez ve miras bırakılamaz.

Ayni haklar kişiye tanınan mutlak hakların eşya üzerine iktisap eden türüdür. Taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde kişiye doğrudan egemenlik yetkisi veren bir hak olan ayni haklar herkese karşı ileri sürülebilmektedir.

Ayni haklar tam ve sınırlı haklar olmak üzere iki kategoride ele alınabilmektedir. Mülkiyet hakkı adı verilen uygulama tam ayni haklar arasında yer alırken sınırlı ayni haklarda irtifak hakları, rehin hakları ve taşınmaz yükü olarak adlandırılan üç grup yer almaktadır.

İntifa hakkı olarak adlandırılan hak irtifak hakları kapsamında değerlendirilmektedir. İrtifak hakları söz konusu olduğunda hak sahibi olan taraf başkasına ait eşyayı hem kullanabilir hem de bu eşyanın semerelerinden istifade edebilir.

İrtifak hakları da kendi içinde üç grupta değerlendirilmektedir. Kişiyle kaim, eşyaya bağlı ve düzensiz kişisel irtifaklar bu grupta yer alacak başlıklar arasındadır.

Kişiyle kaim irtifak hakları olarak adlandırılan haklarında alt başlıkları olmaktadır. İntifa hakkı ve oturma hakkı bu alt başlıklardır.

İlgili Link: Paylı Mülkiyet

İntifa Hakkı 


İntifa hakkı sınırlı ayni haklar arasındadır. İrtifak hakları grubunda yer alan intifa hakkı hak sahibi açısından bazı yararların sağlanmasına imkân vermektedir. Bu hakkı kullanacak olan hak sahibi eşyanın kullanılmasından doğacak menfaatlere sahip olur. Aynı zamanda hak sahibi eşyanın kullanıldığı süre içerisindeki semerelerinden da yararlanabilmektedir.

İrtifak hakları taşınmazla üzerinde kurulan bir haktır. Bunun yanı sıra intifa hakkı irtifak hakkından bazı noktalarda farklı özellikler gösterir. Buna göre intifa hakkı sadece taşınmazlar üzerinde değil taşınır mallar üzerinde de kişiye hak kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra mal varlığı üzerinde dahi intifa hakkı kullanılabilmektedir.

Mülkiyet, hak sahibine geniş yetkiler bahşeden bir haktır. Mülkiyetin ardından intifa hakkı sahibine en geniş yetkileri veren haktır. İntifa hakkına sahip olan kişi bu ayni hakkın getirilerinden yararlanabilirken malın öz değeri söz konusu olduğunda bunu gerçekleştirecek fiilleri yapamaz.

İntifa hakkına sahip olan kişi malı satma veya tüketme hakkına sahip değildir. Malın mülkiyetini başka kişilere devir etmek sureti ile elden çıkaramaz, maddi bir karşılığa istinaden o malı satamaz.

İlgili Link: İstinaf Mahkemesi Nedir

İntifa hakkı başkasına devredilemeyen bir haktır. Kişiyle kaim oluşu bu hakkın kişinin var olduğu sürece geçerli olmasına yol açmaktadır. Miras olarak da bu hak mirasçılara bırakılamamaktadır.

İntifa hakkı tanımlanırken bir süreye tabi olması da söz konusu olabilmektedir. Bu hak süresiz olarak ya da süreli olarak tanımlanabilir. Süresiz olması durumunda kişi yaşadığı müddetçe bu hakka sahip olacaktır. Hakkın sonlanması kişinin vefatı ile mümkün olacağından süresiz intifa hakkında hakkın bitmesi kişinin yaşamını yitirmesi ile mümkündür.

Gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de intifa hakkına sahip olabilmektedir. Tüzel kişilik sonlandığında hakkın süresi dolmamış olsa dahi intifa hakkı otomatik olarak sonlanacaktır.

İntifa hakkı tesis edilirken tapu memuru huzurunda bir sözleşme yapılmaktadır. Bu hak tesis edildiğinde tapu kütüğüne kaydedilmektedir. Tapu kütüğünde yer alan irtifaklar kısmına intifa hakkının taraflar adına kurulduğu tescil edilmelidir.

İntifa hakkının süresi dolduğunda kendiliğinden bu hak sona ermiş olur. İntifa hakkını alan tarafın süre bitmeden önce vefatı söz konusu olduğunda ise yine kendiliğinden son bulan bir haktır.

Tapu memuru resen yani kendiliğinden intifa hakkının sona erdiğine dair işlem yapabilme yetkisine sahiptir. Malik de talep ettiğinde tapuda terkin işlemi yapılmakta ve intifa hakkı sonlandırılmaktadır.

Ayni haklar arasında değerlendirilen intifa hakkı bir eşya ya da malvarlığından elde edilebilecek bütün yararları kapsamaktadır. Bu hak devredilemez ve miras bırakılamaz.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Paylı Mülkiyet
Sonraki makale
İzale-i Şuyu Nedir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Vasiyet Şekilleri

24 Ocak 2019

Miras İntikali Nedir

29 Kasım 2018

Miras Paylaşım Oranları

21 Ağustos 2019

Veraset Sistemi Nedir

1 Ekim 2018

Muris Ne Demek

10 Ocak 2019

Vasiyet Nedir

17 Eylül 2019

Mehir Senedi Nedir

25 Mart 2021

Mirastan Yoksunluk Davası

15 Nisan 2019

Yasalara Uygun Vasiyetname Hazırlama

30 Kasım 2018

Şerh Nedir Karara Şerh Nasıl Konur

22 Kasım 2018

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

      12 Ekim 2018
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Boşanma Davalarında Ses Kaydı Delil Sayılır Mı

      6 Nisan 2021
    • Mehir Senedi Nedir

      25 Mart 2021
    • Soyadı Değişikliği Davası

      16 Mart 2021
    • Ecri Misil Davası ve Şartları

      5 Mart 2021
    • İştirak Nafakası Nedir

      24 Şubat 2021

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    Miras Hukuku @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı