Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

Kıyas Nedir

17 Kasım 2021
Kıyas Nedir
Hukukta “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi mevcuttur. Buna bağlı olarak da ceza muhakemesinde kıyas ve kıyas yasağı mevcuttur. Kanunda işlenen bazı suçların karşılığı bulunmamaktadır. Bu sebeple de kıyas ve kıyas yasağı vardır. Bu durumda da suç olarak kabul edilen fiilin, farklı ve başka fiiller üzerinden ele alınması sağlanmaktadır. Bir başka deyişle kanunda suç olarak kabul edilmiş fiiller, kıyas yöntemi ile kanunda yeri olmayan fiillerin yerine geçmektedir. Bu durumda hukuki olarak güvenliğin sağlanması amacı ile kıyaslama sağlanır. Hukuki güvenlik devreye girerek kişilerin lehine veya aleyhine yönelik kıyas yapılır. Aynı şekilde kıyas yasağı ilkesi yine maddi ceza hukuku çerçevesinde de uygulanabilir.

Kıyas Yasağı ve Normlar
Kıyas Yasağının Değerlendirilmesi
Hukukta Kıyasa Örnekler


Kıyas Yasağı ve Normlar


Kıyas yasağı birçok norm çerçevesinde değerlendirilir. Ceza muhakemesinde kıyas ilkesi mevcut olmamakla birlikte maddi ceza hukukunda kıyas geçerli olmaktadır. Fiile göre kıyas yönetmeliği uygulanabilir. Ancak ceza muhakemesindeki sınırlar net bir şekilde belirlenmiştir. Temel olarak özgürlük en temel sınır olarak benimsenmiştir. Özgürlüğü daraltacak herhangi bir norm üzerinden kıyaslamalara geçilemez. Özgürlük üzerinde oluşan daralmaya bağlı olarak kıyas yasağı mevcut durumdadır. Tutuklama kararı ise bu duruma verilebilecek en iyi örnektir. Kıyas ve kıyas yasağı dışında birçok ilke mevcuttur. Yasaklar bir tarafa, belirlenen ilkeler göz önünde bulundurulur. Bu sayede soruşturmalar yürütülebilir. En temel ilke doğrudanlık ilkesidir.

Bir sanığın sorgusu sırasında doğrudanlık ilkesine başvurulur. Bu aşamada işlenen suç kıyaslama doğrudanlık ilkesine göre değerlendirilir. Muhakeme ilkelerine ve kıyas ilkelerine göre karar verilir. Bunun üzerine mahkeme ve süreçleri başlar ve devam eder. Bu noktada kıyas konusundaki normlara uygun bir şekilde hareket etmek önem kazanmaktadır. Yine kıyas mantığının değerlendirilmesi süreci de son derece hassas olan bir süreçtir.

Kıyas Yasağının Değerlendirilmesi


Yapılan bir fiil toplum tarafından kabul edilemez olsa bile kanunda suç olarak geçmiyorsa suç sayılmaz. Bu durumda suç işleyen kişiye ceza verilemez. Kanunda yer almayan bir suç ne kadar ahlaksız veya yüz kızartıcı olsa da sonuca ulaşmaz. Bu şekilde de devletin cezalandırma yetkisi sınırlanır. Ancak hukukta yer almayan bir suç, kıyas ile suç sayılabilir. Bu durum suç sayılan bir fiil üzerinden değerlendirilebilir.

Ceza muhakemesinde kıyas yasağı yapılabilmesi için iki genel sınır yer alır. Bunlardan biri özgürlüğün kısıtlanmasıdır. Tutuklama durumu özgürlüğü kısıtlayan bir durumdur. İstisnai normlarda da kıyas yasağı vardır. Buna örnek olarak tanıklıktan çekilme verilebilir. Kıyas konusunda ortaya konulan örnekler, karar verme aşamasında ya da uygulama aşamasında destekleyici niteliklere sahiptir.

Hukukta Kıyasa Örnekler


Kıyas yoluna gidilebilmesi için durumda, hukuki ilişki olmak zorundadır. Her zaman kıyas yoluna başvurulamayabilir. Böyle bir durumda hakimin makul bir şekilde hukuki bir durum ile suçu ilişkilendirmesi gerekir. Kıyas yoluna ancak özel hukuktan kaynaklanan bir durumda başvurulabilir. Kamu hukukunda kıyas yoluna başvurulmaz.

Bunun nedeni ceza hukukunda “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesine dayandırılmasıdır. Vergi hukukunda da kıyas yoluna başvurulamamaktadır. Çünkü kanunsuz bir vergi olmamaktadır. Kıyas yoluna örnek olarak menkul satışlar gösterilebilir. Kıyas yolu ile menkul satışlara ilişkin kurallara, gayrimenkul satımı kuralları uygulanabilir.

Hukukta “kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi mevcuttur. Buna bağlı olarak da ceza muhakemesinde kıyas ve kıyas yasağı mevcuttur. Kanunda işlenen bazı suçların karşılığı bulunmamaktadır. Bu sebeple de kıyas ve kıyas yasağı vardır.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
İddet Süresi Nedir
Sonraki makale
Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

İlk Eşten Olan Çoçuğun Miras Hakkı Nedir

18 Ekim 2018

Soyadı Değişikliği Davası

16 Mart 2021

Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır

2 Temmuz 2021

Veraset ve İntikal Vergisi

14 Şubat 2020

Reddi Miras Süresi

15 Ağustos 2019

Veraset İntikal Vergisi Nedir

5 Ekim 2018

Mirastan Yoksunluk Davası

15 Nisan 2019

Miras Mallarına Tedbir Konulabilir mi

22 Mayıs 2019

Ölen Eşin Mirası Nasıl Paylaşılır

20 Aralık 2018

Hasta Hakları Yönetmeliği Neyi Kapsar?

30 Nisan 2021

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

      12 Ekim 2018
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022
    • Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

      15 Aralık 2021
    • Kıyas Nedir

      17 Kasım 2021
    • İddet Süresi Nedir

      24 Eylül 2021

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı