Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

Miras İntikali Nedir Nasıl Yapılır

22 Haziran 2021
Miras İntikali Nedir Nasıl Yapılır
Kişilerin korkulur rüyası haline gelen miras süreci aslında o kadar da zor bir süreç değildir. Kişiye miras kalması durumunda kendisi ya da avukatı tarafından miras işlemlerine başlanması gerekir. Günümüzde birçok kişi bu işlemlerini avukatlarına vekâlet vererek yaptırmaktadır.

İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına gelir. Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesidir. Mirasçı olarak belirlenen kişiler genellikle ölen hak sahibi ile arasında birinci dereceden kan bağı bulunan kişilerdir. Bu intikal işlemleri tapu müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

Bu işlemi yaptırırken gerekli olacak bazı evraklar vardır.

  Miras intikali yaptırabilmek için ölen kişi tarafından kalan taşınmaz malların mirasçılarının olduğunu gösteren bir belge olmalıdır. Bu evrakların hepsini eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra Tapu Müdürlüğüne giderek gerekli başvuruda bulunabilirsiniz.

İntikal İçin Tüm Mirasçılar Gerekli Mi? Tapuda İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır?  Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Tapu İntikali İçin Neler Gerekli? 
 

İntikal İçin Tüm Mirasçılar Gerekli Mi? 



Miras intikali bir ya da birden fazla kişi için yapılabilir. İntikal için bütün mirasçıların ve kimlik bilgilerinin bulunması gerekir. Eğer intikal işlemleri ile bir kişi ilgileniyorsa o zaman mülkiyet el birliği olur. Miras intikali işlemlerinizi sizin yerinize vekâlet vermiş olduğunuz avukatınız da yapabilir. İntikali yapılacak olan mal varlığının çeşidine göre yapılan işlemler de değişiklikler göstermektedir.


İlgili Link: Mehir Senedi Nedir


Tapuda İntikal İşlemleri Nasıl Yapılır? 

 

Mirasla ilgili intikal işlemleri Tapu Müdürlüklerince gerçekleştirilmektedir. Tapuda intikal işlemleri için öncelikle ilgili mahkemeden veraset intikal belgesi alınmalıdır. Veraset intikal belgesinin bulunmaması durumunda miras intikali kesinlikle yapılamaz.

Veraset intikal belgesi taşınmaz malın mirasçıları olduğunu gösteren belgedir. Ancak mirasçılar içerisinde yurt dışında yaşayan varsa ya da bir anlaşmazlık olursa veraset ilamı Sulh Mahkemelerinden alınır. Veraset intikal belgesini aldıktan sonra gerekli olan diğer belgeler ile tapu müdürlüklerine gittiğiniz de intikal işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, miras intikalinin yapılmadı durumlarda ne olur?


İlgili Link: Soyadı Değişikliği Davası


Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? 



Bu intikal işlemi kişinin ölümünden sonra yapılan bir işlemdir. Kişinin ölümünden sonra en geç iki yıl içinde yapılmalıdır. Mirası alacak olan kişi veya kişilerce 2 yıl içinde miras intikali yapılmazsa tekrar yapabilmek için yargıya başvurmalıdır.

Tapu müdürlüklerinin de belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncellemesi gerekir. Peki, miras intikalinin tamamlanması için neler gerekmektedir?


Tapu İntikali İçin Neler Gerekli? 

 

Tapu intikali ölen kişinin tapulu olan mallarının mirasçılarına tescil edilmesi işlemidir. Tapu intikalleri Tapu Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

 
  • İntikali yapılmak istenen taşınmaz malın tapu senedi
  • Tapu senedi yoksa parsel numarasını belirten herhangi bir belge
  • Miras işlemi yapılacak olan evse sigorta belgeleri
  • İntikal talebinde bulunan mirasçıların ve ilgili avukatın nüfus cüzdanı ya da fotokopisi
  • Miras İntikali ile ilgili işlemler için avukat tutulmuşsa avukatın mirasçılardan almış olduğu vekâlet belgesi de bulundurulmalıdır.
 

Görüldüğü üzere miras intikali söz konusu olduğunda karşımıza son derece kapsamlı bir süreç çıkar. Bundan dolayı da miras intikalinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için mutla bu alanda uzman olan bir avukattan destek almak şarttır. Ancak bu sayede herhangi bir hak kaybına uğramadan, miras intikalinin tamamlanması mümkün olur.


Kişilerin korkulur rüyası haline gelen miras süreci aslında o kadar da zor bir süreç değildir. Kişiye miras kalması durumunda kendisi ya da avukatı tarafından miras işlemlerine başlanması gerekir.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Hasta Hakları Yönetmeliği Neyi Kapsar?
Sonraki makale
Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Veraset ve İntikal Vergisi Nedir

3 Ocak 2019

Vasiyet Nedir

17 Eylül 2019

Uzatılmış Velayet Nedir

28 Nisan 2021

Miras Hukuku Nedir

10 Ağustos 2018

Aile İçi Tapu Devri Nedir

16 Ekim 2018

MİRASTAN İSKAT NEDİR

25 Aralık 2020

Evlatlık Ve Altsoyun Yasal Mirasçı Olması İçin Gerekli...

21 Şubat 2019

Miras Payının Devri

12 Nisan 2019

İdari Vesayet Nedir

27 Aralık 2019

Reddi Miras Nasıl Yapılır

7 Ağustos 2019

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Muris Ne Demek

      10 Ocak 2019
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Ortak Velayet Nedir?

      4 Ağustos 2022
    • Tapu İptal Davası

      4 Temmuz 2022
    • Malpraktis Nedir?

      4 Haziran 2022
    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı