Miras Paylaşımında Anlaşmazlık
Ölüm ne kadar hayatın bir gerçeği ise miras ve mirasın mirasçılar arasında paylaşımı da o kadar gerçektir. Mirasın ne demek olduğu Medeni Hukuk’ta bütün yönleri ile eksiksiz olarak açıklanmıştır. Mirasın tanımından kimin ne kadar alacağına veya paylaşımın nasıl yapılacağına kadar her şey ayrıntılı bildirilmiştir. Bazen mirasçılar arasında veya farklı nedenlerden dolayı miras paylaşımında anlaşmazlık yaşanabiliyor. Hukukta miras, mal sahibinin ölümü ile uygulanmaya başlayan ve özel hukuk ilişkileri arasında yer alan kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Halk arasında ise miras, kişinin mirasçılarına geçen tüm kişisel varlıkları ve mali değerlerinin hepsidir. Miras Paylaşımında Anlaşmazlık
Kanuna Göre Mirasçı Olanlar Kimlerdir?
Mirasın Paylaşımında Kardeşlerin Hakkı Nasıldır?
Vasiyetname Miras Paylaşımını Etkiler Mi?
Kanuna Göre Mirasçı Olanlar Kimlerdir?
Bir kişinin mirasçı olabilmesi için;Kan bağının olması
Sağ kalan eş
Resmi olarak evlatlık olması
Yasal olarak mirastan yoksun bırakılmayı gerektirecek bir durumun olmaması
Miras bırakan kişinin ölümü zamanında hayatta olması gerekmektedir.
Kişinin vefatında yukarıda sıralanan kişilerden herhangi birinin bulunmaması durumda miras devlete geçer. Devlet mirasçının yalnızca tereke malları değerinde sorumlu olur. Yukarıda sıralanan mirasçılar miras paylaşımında anlaşmazlık yaşarsa Miras davası açılmalıdır.
Mirasın Paylaşımında Kardeşlerin Hakkı Nasıldır?
Miras olarak bırakılan mal kız ve erkek kardeşler arasında eşit oranda paylaştırılır. Halk arasında bilindiği gibi erkeğe fazla verilmesi gibi bir durum Medeni Hukuk kurallarında yoktur. Çocukların yaşlarının büyük veya küçük olması mal paylaşımını etkilemez.Yapılan düzenlemeler ile gayri sahih nesepli veya sahih nesepli ayrımı yapılmaksızın mürisin evlilik dışında olan çocuğuna da hak verilerek durum eşitlenmiştir. Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan veraset ilamında kimin ne kadar pay aldığını ve oranlarını gösterir. Şayet miras paylaşımında anlaşmazlık yapılırsa mirasçılardan birinin başlatacağı mahkeme süreci sonrasında yargılanma yapılır ve mahkeme Medeni Kanunu çerçevesinde paylaşım yapar. Miras olarak bırakılan mal kız ve erkek kardeşler arasında eşit oranda paylaştırılır. Halk arasında bilindiği gibi erkeğe fazla verilmesi gibi bir durum Medeni Hukuk kurallarında yoktur. Çocukların yaşlarının büyük veya küçük olması mal paylaşımını etkilemez.