Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

Reddi Miras Hangi Durumlarda Yapılır

17 Temmuz 2020
Reddi Miras Hangi Durumlarda Yapılır
Mirasın reddi ile mirasçılara mirasçılık sıfatını kabul etmeme imkanı verilmiştir. Mirasın reddi mirasçının kendi fikrinden yani iradesinden doğabileceği gibi kanunun getirdiği bir karineden dolayı da olabilecektir. Mirasçının iradesinden kaynaklanan redde gerçek red, kanundan kaynaklanan redde ise hükmi red denilmektedir.   “Madde 605- reddi miras nasil yapilir madde 605   Red beyanında bulunan mirasçının mutlaka fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Red beyanında bulunma kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olmadığı için istenmesi durumunda temsilci kullanılabilecektir. Medeni Kanunundaki ilgili madde düzenlemesine göre mirasın reddi süresi 3 AYDIR. Mirasın reddi beyanı yenilik doğurucu bir beyan olduğu için bu süre de hak düşürücü süredir. Üç aylık süre içerisinde miras reddedilmez ise miras kabul edilmiş sayılacaktır. Peki kanunda düzenlenmiş bu üç aylık süre ne zaman başlar?   Ret süresinin başlangıcı yasal mirasçılar için ölümün ve kendilerinin mirasçı olduklarını öğrendikleri andır. Yani yasal mirasçılar için mirasın reddi süresi aslında miras bırakanın ölümü ile başlayacaktır.  Ancak yasal mirasçı mirasçılık sıfatını bilmiyor ise bu süre mirasçılık sıfatının öğrenilmesi ile başlar.   “Madde 606- reddi miras nasıl yapılır madde 606   Mirasın reddi kanunda belli şartlara bağlanmıştır. Bir mirasçının mirası reddedebilmesi için bu ret beyanını sulh hukuk mahkemesine sözlü ya da yazılı olarak iletmesi gereklidir. Yine yapılan bu reddin kayıtsız ve şartsız olması da şekil şartıdır.   “Madde 609- reddi miras nasıl yapılır 609   Mirası reddeden mirasçı geçmişe etkili olarak, miras bırakanın ölümünden itibaren mirasçılık sıfatını kaybeder. Bu sebeple de mirası reddeden mirasçı sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi düşünülür. Tüm bunların sonucunda ise terekede saklı paylar ve tasarruf oranları mirası reddeden mirasçı hiç yokmuş gibi hesaplanır.   Mirasın reddi yenilik doğuran bir irade açıklaması olduğu için sulh hukuk hakimine irade açıklaması yapıldığı an hüküm doğurur. Bu sebeple irade açıklamasından sonra bu irade beyanının geri alınması mümkün değildir. Geçerli bir irade açıklamasının geri alınması mümkün değil iken irade bozukluğu olan bir açıklamanın ise iptal edilmesi mümkün olacaktır.  
Mirasın reddi ile mirasçılara mirasçılık sıfatını kabul etmeme imkanı verilmiştir. Mirasın reddi mirasçının kendi fikrinden yani iradesinden doğabileceği gibi kanunun getirdiği bir karineden dolayı da olabilecektir.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Ölmeden Reddi Miras Nasıl Yapılır
Sonraki makale
Saklı Pay Nedir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Vasiyetname Tenfizi Davası Nasıl Açılır

14 Ocak 2021

Sözlü Vasiyetname

20 Kasım 2020

Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

15 Aralık 2021

Mehir Senedi Nedir

25 Mart 2021

Miras Hukukuna Göre Gaiplik

13 Mart 2019

Hasta Hakları Yönetmeliği Neyi Kapsar?

30 Nisan 2021

Miras Sözleşmesi

13 Şubat 2019

Mirasçılıktan Çıkarma

26 Aralık 2018

Mirasçı Olabilmenin Şartları

22 Ocak 2019

Miras Payının Devri

12 Nisan 2019

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Muris Ne Demek

      10 Ocak 2019
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Tapu İptal Davası

      4 Temmuz 2022
    • Malpraktis Nedir?

      4 Haziran 2022
    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022
    • Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

      15 Aralık 2021

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı