Bursa Miras Avukatı
  • Anasayfa
  • İletişim

Bursa Miras Avukatı
En İyi Miras Avukatları

  • Anasayfa
  • İletişim

Soyadı Değişikliği Davası

16 Mart 2021
Soyadı Değişikliği Davası
Kişinin farklı sebeplerden dolayı soyadını değiştirilmesi için açılan dava; soyadı değişikliği davası adı altında açılır. Geçmiş dönemlerde soyadlarında yanlış yazılan kelime ya da harf değişiklikleri dava açmadan nüfus müdürlüğü tarafından düzeltme yapılır. Dava açmadan yapılan düzeltmeler 2022 yılına kadar geçerlidir.

Dava da genel olarak soyadı kanunları kullanılır. Soyadı kanunun 3. maddesi ile soyadı değişikliği davası görülür. Soyadı kanunun 3. maddesinde; yeni soyadı olarak belirlenen kelimenin toplumda eşitliği bozmayacak olması gerekiyor. O soyadını taşıyan kişinin toplumda ayrıcalık sağlayacak kelimeler soyadı kanununa göre kabul edilmez.

Soyadı değişikliği davası kişilere karşı açılan bir dava değildir. Soyadı değişikliği davasını açan kişi nüfus genel müdürlüğüne dava açması gereklidir. Bu detayı genel olarak toplumda bilinmez. Bu yüzden de soyadı değişikliği davası genel olarak kişilere açılıyor. Dava işleyişine uymadığı için davanın görülmesi için onay çıkmıyor.

Soyadı değişikliği davası kişilere açıldığında boş yere uğraşılmış olunur. Hukukçuların yardımı ile soyadı değişikliği açılması ile dava işleyişine daha uygun olarak dava açılır.

 
Soyadı Değişikliği Dava Süreci Soyadı Değişikliği Davasında Kişiler


Soyadı Değişikliği Dava Süreci 


Soyadı kanununa göre soyadı değişikliği davası için yapılması gereken aşamalar bulunuyor. Soyadı değişikliği davası keyfi üzere açılamıyor. Soyadının değiştirilmesi için mantıklı bir açıklamanın olması gereklidir. Mahkemenin davaya açan kişinin soyadı değiştirilmesini haklı olarak bulması gereklidir.

Bazen soyadı değişikliği davalarında mantıklı açıklamalar için belge gerekebiliyor. Belgeler ile soyadı değişikliği nedenleri mantıklı olduğunu kanıt olarak kabul edilebilir. Bazen ise başka kişilerin şahitliği ile mantıklı nedenler kanıtlanır. Dava işleyişine göre durumlar değişiyor.

Mahkeme davalının haklı bulması halinde; dava sonucu basın ilan kurumuna iletilir. Basın ilan kurumunda da mahkemenin net sonucu ile ilan ettirilir.

Nüfus idaresine mahkeme vermiş olduğu netleşmiş kararını iletir. Nüfus idaresi iletilen karara göre işlem yapar. Değiştirilmiş olan soyadına ait kimlik kartı kişiye iletilmek üzere hazır haline gelir.

İlgili Link: Ecri Misil Davası ve Şartları

Soyadı Değişikliği Davasında Kişiler 


Soyadı değişikliği davasını açan kişi evli bir erkek ise; çocuklarının ve eşinin de otomatik olarak soyadı değişir. Burada küçük bir ayrıntı vardır. Dava açan evli erkeğin 18 yaşında ve daha büyük çocukları var ise; o kişilerin soyadı otomatik olarak değiştirilmez. O çocuklar ayrı bir soyadı değişikliği davası açması gerekiyor.

Örnek verecek olursak; evli bir erkek soyadı değişikliği davası ile soyadını değiştirmiş olsun. Bu kişinin çocuklarından biri 16, biri 18, bir diğeri de 21 yaşında olsun. Soyadı kanununa göre bu aileden babanın açtığı dava onaylanması ile soyadı değişir.

İlgili Link: Ortaklığın Giderilmesi Davası

Anne ve 16 yaşında ki çocuğun otomatik olarak soyadı değişir. 18 ve 21 yaşında ki çocuklar reşit oldukları için otomatik olarak soyadları değişmiyor.

Soyadı değişikliği yapan kişilerin mirasını bırakacağı kişiler değişmiyor. Çünkü miras hukukuna göre biyolojik bağ ön planda tutuluyor. Soyadı değişikliği yapan kişinin bu yüzden mirasçıları yine aynı oluyor.

Kişinin farklı sebeplerden dolayı soyadını değiştirilmesi için açılan dava; soyadı değişikliği davası adı altında açılır. Geçmiş dönemlerde soyadlarında yanlış yazılan kelime ya da harf değişiklikleri dava açmadan nüfus müdürlüğü tarafından düzeltme yapılır.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Önceki makale
Ecri Misil Davası ve Şartları
Sonraki makale
Mehir Senedi Nedir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Miras Paylaşımında Anlaşmazlık

11 Ekim 2018

Miras Hukukuna Göre Gaiplik

13 Mart 2019

Vasi Ne Demektir

23 Kasım 2018

İdari Vesayet Nedir

27 Aralık 2019

Muvazaa Nedir?

7 Mart 2019

Ortak Velayet Şartları

25 Eylül 2018

Paylı Mülkiyet

22 Ocak 2021

Reddi Miras Nasıl Yapılır

7 Ağustos 2019

Veraset İntikal

19 Ekim 2018

Saklı Pay Nedir

7 Kasım 2020

Yorum Bırak Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Popüler Makaleler

    • 1

      Zümre Sistemi

      2 Nisan 2019
    • 2

      Baba Ölünce Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır

      12 Ekim 2018
    • 3

      İkinci Eşin Miras Hakkı Nedir

      17 Ekim 2018

    Son Makaleler

    • Ücretsiz İzin Nedir, Nasıl Alınır?

      1 Şubat 2022
    • Trafik Kazası Sonrası Ne Yapılmalıdır

      8 Ocak 2022
    • Kiracının Tahliyesi Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir

      15 Aralık 2021
    • Kıyas Nedir

      17 Kasım 2021
    • İddet Süresi Nedir

      24 Eylül 2021

    Etiketler

    bursa miras avukatı Miras miras avukatı Miras Hukuku Miras Hukuku Bursa Miras Payları Miras Paylaşımı Mirasçı Reddi Miras Reddi Miras Nasıl Yapılır Veraset Veraset İlamı

    @2018 - Web Tasarım

    Reklam Ajansı