Veraset İlamı Nereden Alınır?
Hayatını kaybeden birinin birçok kalıtçısı bulunabilir yani karşı tarafa miras bırakabilir. Bu gibi durumlarda izlenebilecek tek bir yol vardır, o da veraset ilamı almaktır. Veraset ilamı, mahkeme tarafından miras sahibine verilen bir belgedir. Belge sayesinde kişi artık gayrimenkuller üzerinde vergi yükümlüsü durumundadır. Veraset ilamı nereden alınır? Gibi birçok soruya cevap vererek konuya devam edeceğiz.Veraset İlamı Alma
Veraset ilamı, 2011 yılına kadar sadece sulh mahkemeleri tarafından verilmekteydi, ancak değişen yasayla birlikte artık noterlerde veraset ilamı işlemi yapmaktadır. Veraset ilamı nereden alınır? Sorusunun cevabı oldukça kısadır ancak bu belgeyi almak için bazı işlemleri geçmeniz gerekecektir. Öncelikle dilekçe yazmadan tarafınıza ait şu belgeleri yanınızda getirmelisiniz;Nüfus kayıt örneği
Ölüm belgesi
Bu belgeler ile birlikte dilekçenizi teslim etmeniz durumunda veraset ilamını alabilirsiniz. Bazı özel durumlar olduğunda bu belgeyi sadece sulh mahkemesi vermektedir. Özellikle mirasçıların bazıları yurt dışında yaşıyor olması ve aralarındaki anlaşmazlıkta sorunu sadece sulh mahkemesi çözer.
Veraset İlamı Nereden Alınır?
Veraset İlamı Alma
Veraset İlamı Alınmaz İse Ne Olur?
Veraset İlamı İçin Ne Kadar Ücret Ödenir?
Veraset İlamı Alınmaz İse Ne Olur?
Veraset ilamını almazsanız da miras tarafınıza geçer ve mal sahibi olursunuz. Bu aşamadaki sorun şudur; veraset belgesini geç almanız durumunda vergi işlemleri de geç başlayacaktır. Yasalar ise kalıtçılara en fazla 3 aylık bir süre tanımış olup, bu süre içerisinde belgeyi almayanlara sembolik olarak usulsüzlük cezası uygular. Mirasçının Veraset belgesini almadığı süre ne kadar uzarsa uzasın, mal varlıkları otomatik olarak devredecektir. Gecikme faizi ve vergi ziyai cezası uygulanmaması için belgeyi gün geçmeden çıkartmalısınız.Hayatını kaybeden birinin birçok kalıtçısı bulunabilir yani karşı tarafa miras bırakabilir.
Veraset İlamı İçin Ne Kadar Ücret Ödenir?
Mirasçılar için yazımızda veraset ilamı nereden alınır? Konusuna değindik ve karşımıza iki seçenek çıkmıştı. Sulh mahkemesinde veraset ücreti için sabit bir gider yoktur çünkü mahkemenin kaç oturumda biteceği kesin değildir, mahkeme süresi uzadıkça oluşacak masraflarda artacaktır.Noter ile veraset belgesi alımında ise daha net bilgiler vardır. Kişi başı yaklaşık olarak 115 TL masrafı bulunmaktadır, bu ücret bir kişi için geçerlidir ve bütün masrafların toplamıdır. Bunun dışında ekstra para ödemenize gerek yoktur.
Önceki makale